La Pesca

La pesca de la balena va començar amb l'influència a les illes dels baleners americans que fins a finals dels segle XIX s'acostaven per capturar catxalots i reclutar arponers. Després es va convertir en un mitjà de vida per a molts habitants de les Açores. L'activitat balenera va continuar fins al 1987. Actualment l'avistament de balenes i altres cetàcis s'ha convertit en un reclam turístic.

Les activitats de pesca estan presents en totes les illes de l'arxipèlag, afavorides per la zona d'exclusió econòmica i la qualitat de les seves aigües. És important la indústria manufacturera de la conserva i l'enllaunat de peix, ubicada a São Miguel, Terceira, São Jorge, Pico i Faial.
La imposició de les quotes de pesca per part de la UE van obligar a una reestructuració del sector. El nombre de pescadors 4.101 el 1998, va patir un fort descens el 1989 (-9,1%), amb la mateixa tendència en el nombre de vaixells, se'n van desballestar 207 (un 11% de la flota existent). Lles illes no es troben assentades sobre una plataforma marítima sinó que són envoltades d'aigües molt profundes. Per tant, els bancs de peixos són escassos, cosa que condiciona les espècies capturades en aquestes aigües.
El 1999, al voltant del 35% de la captura va ser de tonyina. La pesca capturada anualment presenta grans fluctuacions com a conseqüència de l'esgotament dels caladors. El 1995 va arribar al màxim de captures amb 20.610 tones. L’any 2000, aproximadament el 6% del total de les captures fetes en aigües nacionals portugueses es van fer a les Açores.
Relacionada amb les activitats de pesca, però d'escassa importància econòmica, també existeix la recol·lecció d'algues marines.